slide 1 slide 2 slide 3 slide 4 slide 5

Dokumenty

1. Dnia 4.06.2009 r. z okazji 15-lecia Radia Plus odbył się Koncert Radomskiej Orkiestry Kameralnej w Radomiu. Koncert miał miejsce w radomskiej katedrze, a wystąpili na nim: wokalista jazzowy Janusz Szrom oraz chóry: Campanella i Politechniki Radomskiej.
  2. Dnia 19.06.2009 r. została podpisana umowa o współpracy Polskiej Fundacji Promocji Kultury Muzycznej ze Stowarzyszeniem Komedia Łódzka im. Ludwika Benoit z siedzibą w Łodzi. W ramach tej współpracy Fundacja podjęła się zorganizowania na scenie Teatru Małego w Manufakturze oprawy muzycznej do spektaklu teatralnego "Piosenki z pianką (Brassens a la brasserie...)" w reżyserii Piotra Bogusława Jędrzejczaka. W okresie 3.07.2009 - 15.01.2010 odbyło się 18 ww. przedstawień, a w przyszłości planowane są kolejne.
  3. Dnia 26.08.2009 r. Polska Fundacja Promocji Kultury Muzycznej i Radio Łódź podpisali umowę - konsorcjum mającą na celu przywrócenie koncertów "na żywo" w Studio Radiowym im. Henryka Debicha. Efektem tej współpracy było powołanie Radiowej Filharmonii New Art. Koncerty tej orkiestry transmitowane były na żywo na antenie Radia Łódź i portalu internetowym TVi Lodman. Założeniem przedsięwzięcia było nawiązanie do tradycji koncertowania na żywo. Po 18 latach przerwy orkiestra znowu powróciła do Studia Radia Łódź, miejsca pierwotnie przeznaczonego właśnie do tego celu. Nadrzędnym celem projektu było przybliżenie muzyki klasycznej i zachęcenie szerokiego grona odbiorców do jej słuchania. Dzięki transmisji koncertów na antenie Radia Łódź oraz TVi Lodman mieliśmy szansę dotrzeć do imponującej liczby słuchaczy, oferując jednocześnie pełną emocji atmosferę koncertowania na żywo. Promocja cyklu koncertów Radiowej Filharmonii New Art rozpoczęła się na ok. 2 tygodnie przed koncertem inauguracyjnym. W dniu 29 października 2009 roku odbyła się w Radiu Łódź konferencja prasowa, na której oficjalnie została zaprezentowana orkiestra. Informacje o planowanej działalności ukazały się w: TVP Łódź (programy Wieczór melomana, Dobry wieczór, Łódzkie Wiadomości Dnia, serwisy TVP Info), Dzienniku Łódzkim, Gazecie Wyborczej oraz na stronach internetowych www.polskafundacja.com, www.radiowafilharmonia.com, www.radiolodz.pl oraz na wielu portalach internetowych. W ramach działań promocyjnych organizatorom udało się pozyskać patronów honorowych: Narodowe Centrum Kultury, Prezydenta Miasta Łodzi oraz Marszałka Województwa Łódzkiego. Skład orkiestry: 15 osób (7 skrzypiec, 3 altówki, 2 wiolonczele, 1 kontrabas, akordeon, fortepian)

Ze względu na fatalną współpracę, a także brak jakiegokolwiek zainteresowania działaniami orkiestry ze strony nowego Zarządu Radia Łódź, z przykrością postanowiliśmy z dniem 28.01.2011 r. zerwać współpracę z Radiem Łódź do czasu powołania Zarządu, który będzie rozumiał co kryje się pod hasłem misja kulturotwórcza radia publicznego.

Od stycznia 2011 r. orkiestra przeniosła swoją siedzibę do Stowarzyszeniem "UniArt " i wznowi transmisję swoich koncertów poprzez telewizją internetową.

Wszelkie informacje na temat wykonanych i planowanych przez Radiową Filharmonię New Art koncertów znajdą Państwo na stronie www.radiowafilharmonia.com
  4. W dniu 23.11.2009 r. Fundacja współorganizowała warsztaty metodyczne dla nauczycieli oraz uczniów Zespołu Szkół Muzycznych im. Oskara Kolberga w Radomiu. Przeznaczone one były dla klas wiolonczeli i fortepianu, a wzięło w nich udział 20 uczniów i 8 nauczycieli. Prowadzący: Arkadiusz Dobrowolski i Michał Drewnowski. Proponowane metody pracy zostały bardzo dobrze przyjęte przez grono pedagogiczne o czym świadczy zaproszenie do przeprowadzenia podobnych warsztatów na rok 2010.
  5. W dniu 13.02.2010 r. Miejska Biblioteka Publiczna w Starachowicach oraz Polska Fundacja Promocji Kultury Muzycznej zorganizowały Koncert akordeonowy, który miał miejsce w czytelni Biblioteki wysłuchało ponad 130 osób. W uroczystości wzięli udział studenci Akademii Muzycznej im. Grażyny i Kiejstuta Bacewiczów w Łodzi oraz Zespołu Szkół Muzycznych im. Stanisława Moniuszki w Łodzi.
  6. W 2011 roku Fundacja organizuje I Ogólnopolski Konkurs Wiolonczelowy Radom 2011.

Panel logowania